Energiemanagementsysteem

Emmett Green heeft sinds 2021 een Energiemanagementsysteem (EMS) voor de dynamische aansturing van assets operationeel. Het EMS wordt ook gebruikt voor de vraag-aanbod sturing en optimalisatie achter de meter. Bij Emmett Green geloven we erin dat een EMS nodig is om de effecten van congestie te verzachten, de energietransitie aan te jagen en om de maatschappij verder te verduurzamen. Het EMS kan batterijen, elektrolysers, zonnesystemen, windturbines, e-boilers en andere assets in verschillende energiemarkten aansturen. In dit artikel gaan we in op de definitie van een Energiemanagementsysteem. Heb je hierover een vraag, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen! 

Wat is een energiemanagementsysteem?

In de kern is een Energiemanagementsysteem een algoritme dat energieverbruik, opwekking, opslag en conversie optimaliseert binnen een energiehub of in een netwerk door verschillende assets slim te coördineren en te besturen. Alle soorten assets die aan zo’n netwerk zijn gekoppeld kunnen worden aangestuurd door een EMS. Denk hierbij aan opwek door windmolens, zonnepanelen, verbruik zoals warmtepompen, gekoelde installaties of e-boilers, maar ook opslag zoals batterijen. 

De principes van een energiemanagementsysteem

Het hoofddoel van een EMS is het optimaliseren van kosten en inkomsten, terwijl tegelijkertijd wordt voldaan aan opgelegde beperkingen vanuit de assets, de (industriële) processen binnen het bedrijf en dynamische capaciteit die de netbeheerder beschikbaar heeft. Dit wordt doorgaans bereikt via (een combinatie van) 4 principes:   

  • Energie arbitrage
    • Dit is het pure handelen van de energie op de verschillende energiemarkten. Door op slimme momenten energie af te nemen of aan te bieden kan extra omzet worden gegenereerd of bepaalde elektriciteitskosten worden vermeden. Denk hierbij aan markten zoals de day-head, intraday of onbalans markt.   
  • Balancering 
    • De opwekking van duurzame energie in Nederland groeit in rap tempo, maar vanwege de weersafhankelijkheid wordt het voorspellen van de productie complexer. Onder andere hierdoor neemt de noodzaak tot balancering toe. Implementatie van een EMS in een netwerk of op een individuele asset biedt de mogelijkheid om actief te zijn op balanceringsmarkten. Door deel te nemen aan deze markten wordt een bijdrage geleverd aan het in stand houden van balans op het elektriciteitsnet én kan er tegelijkertijd geld worden verdiend. Binnen deze markten bestaan er drie hoofdproducten: FCR, aFRR en mFRR. Voornamelijk kan een combinatie van grootschalige batterij en een EMS de grootste impact leveren in deze markten. TenneTonderstreept ook de noodzaak van batterijen om deze diensten te leveren, waarbij een EMS essentieel is.    
  • Congestiemanagement 
    • Een EMS houdt rekening met de beperkingen die worden opgelegd door congestie, zoals de maximale capaciteit die beschikbaar is bij een netaansluiting of de hoeveelheid elektriciteit die op bepaalde momenten over het elektriciteitsnet kan lopen. Daarnaast biedt het ook de mogelijkheid om congestiemanagementdiensten te leveren, zoals de uitvoering van een capaciteitsbeperkend contract (CBC), een redispatch product via GOPACS of het verminderen van capaciteit op piekmomenten om ‘uitplugpremie’ te ontvangen. Hoe congestiemanagement precies werkt wordt beschreven in dit artikel.   
  • Asset management 
    • Tot slot beheert en optimaliseert een EMS ook de prestaties van assets zoals batterijcellen en elektrolyser stacks. Het algoritme beperkt degradatie en borgt de levensduur en garantievoorwaarden vanuit leveranciers voor de systemen waar het op is aangesloten. Voorbeeld hiervan zijn het niet te diep ontladen van batterijen, het langzaam opvoeren van het vermogen van een elektrolyser of niet te agressief uitschakelen van windmolens met als gevolg mechanische schade en problemen met garantie. Daarnaast kan rekening worden gehouden met eventuele subsidie voorwaarden, zoals SDE++, verhouding tussen netlevering en niet-netlevering en HBE.   
    • Binnen asset management valt ook vraagsturing, of demand response (DR), waarbij de vraag van installaties wordt aangepast op basis van financiële prikkels. De bekendste vormen van demand response zijn peak-shaving en load-shifting.
Het energiemanagementsysteem van Emmett Green van opwek tot aan klant

TOEKOMSTBESTENDIGHEID ENERGIEMANAGEMENTSYSTEEM

Een Energiemanagementsysteem wordt vaak geïmplementeerd vanwege de behoefte goed voorbereid te willen zijn op de toekomst. In het licht van voortdurend veranderende energiemarkten en regelgeving is het verstandig om een systeem te selecteren dat flexibel genoeg is om met deze veranderingen mee te gaan. Een veelvoorkomende vraag is dan ook hoe toekomst bestendig een EMS is. Er zijn verschillende redenen waarom het kiezen voor een EMS een verstandige investering is, zowel voor korte termijn resultaat als lange termijn flexibiliteit.  

Ten eerste wordt de toekomstbestendigheid van een Energiemanagementsysteem bepaalt door de mate waarin het meegaat met veranderingen in de energiemarkten. Nu de samenstelling van onze elektriciteitsmix en de volatiliteit in het aanbod hiervan veranderen, veranderen de energiemarkten mee. We zien groeiende volatiliteit en veranderende patronen in niet alleen de Day-Ahead markt, maar ook markten als Intraday en Onbalans. Binnen EMS van Emmett Green worden beslissingen in de energiemarkt genomen op basis van een strategie die is samengesteld uit diverse variabelen. Eén van deze variabelen is historische data. Wanneer veranderingen optreden binnen de markten, integreert het EMS deze in zijn strategie. Zo past het EMS zich voortdurend aan de veranderende marktomstandigheden. Door de stapeling van de eerder genoemde vier principes én een marktgerichte, met de toekomst meebewegende strategie wordt verduurzaming getransformeerd van een kostenpost naar een verdienmodel. Nu én in de toekomst. 

Bovendien wordt een EMS zo geconfigureerd dat het optimaliseert binnen vastgestelde randvoorwaarden, zoals capaciteitsbeperkingen van de netbeheerder en geldende wet- en regelgeving. Beide aspecten zijn komende jaren onderhevig aan veranderingen in ons dynamische energielandschap. Een voorbeeld hiervan is het besluit van de ACM om bedrijven te verplichten te onderzoeken of ze op piekmomenten capaciteit kunnen afstaan (bron: ACM presenteert pakket aan maatregelen tegen netcongestie | ACM.nl). Een energiemanagementsysteem zorgt ervoor dat ten allen tijde wordt voldaan aan geldende wet- en regelgeving, en nieuwe randvoorwaarden kunnen worden geïntegreerd in het systeem.   

IS EEN ENERGIEMANAGEMENTSYSTEEM VERPLICHT?

Wat zegt de wetgeving over het gebruik van een Energiemanagementsysteem?: In de basis is een energiemanagementsysteem niet verplicht, maar het kan zeer nuttig zijn in het verzachten van congestie. Wederom kan hier het zojuist gebruikte voorbeeld van de ACM worden aangehaald. Bedrijven kunnen een energiemanagementsysteem gebruiken op piekmomenten hun energiegebruik te veranderen, waardoor tegen vergoeding capaciteit kan worden afgestaan (‘uitplugpremie’). Verder zorgt een EMS er te allen tijde voor dat capaciteitsbeperkingen op de netaansluiting niet worden overschreden. Hiermee wordt voldaan aan de eisen van de netbeheerder en worden boetes vermeden. Voorbeelden hiervan zijn de afspraken die worden ondergebracht in een Non-Firm ATO (NFA), CBC of blokstroom. 

BENIEUWD NAAR ONS ENERGIEMANAGEMENTSYSTEEM?

Emmett Green ontwikkelt zijn eigen energiemanagementsysteem. Bekijk hiervoor onze dienstenpagina hieronder! Benieuwd naar meer? Neem dan contact met ons op! 

Energiemanagementsoftware

Benieuwd naar de relevante dienst? Klik op de button hieronder
nl_NLNL
Scroll naar boven