Capaciteitbeperkt contract voor batterij

Is uw flex asset ook al aangesloten via een capaciteitbeperkt contract? Haalt u er het beste uit?

In bepaalde gevallen biedt de netbeheerder (tijdelijk) extra capaciteit aan, bijvoorbeeld voor industrie, batterijen of duurzame opwek. Dit kan met een capaciteitsbeperkend contract (CBC). Dit wordt als flex-contract naast de reguliere Aansluit- en Transportovereenkomst (ATO) wordt afgesloten. Is dit slim om af te sluiten? Emmett Green is betrokken bij een aantal projecten waar dergelijke overeenkomsten worden afgesloten. Onderstaand geven we een korte samenvatting van de kansen en beperkingen zoals wij die tegenkomen.

Wat is een capaciteitsbeperkend contract? Dit is een contract waarbij de netbeheerder en de marktpartij afspraken maken over op te leggen beperkingen en de daarvoor van toepassing zijnde vergoeding. Het doel hiervan is de ‘piek’ in het lokale netwerk te reduceren. Het is een contract wat wordt aangegaan tussen de marktpartij (u of wij vanuit onze rol als congestie service provider) en de netbeheerder. Een contract waarbij voor levering en/of terug levering diensten worden geleverd aan de netbeheerder.

  • In het geval van een CBC met afroep (day ahead afroep, voor elektriciteit voor de volgende dag) is er de plicht om transportcapaciteit op verzoek van de netbeheerder te beperkten. Dit wordt ook wel het tijdsvenster genoemd. Voorwaarden en vergoedingen zijn bij dit afroepcontract bekend. Graag vertegenwoordigd Emmett Green u als Congestie Service Provider (CSP). Grotere klanten zijn sowieso via de Netcode verplicht een CSP aan te wijzen.
  • Daarnaast zijn er ook netbeheerders die de redundante netcapaciteit inzetten, ‘de vluchtstrook’ om tijdens normale bedrijfsvoering, dus niet tijdens onderhoud & storing, capaciteit toe te kennen.

Netbeheerders bieden de mogelijkheid aan om niet-beschikbaarheid te vergoeden. Deze vergoeding hangt af van de verbruiksrichting, gaat per MVA en per 1% niet-beschikbaarheid van de tijd. Dit bedrag is onderhandelbaar.

Emmett Green heeft ervaring met het onderhandelen en afsluiten van CBC-contracten. Ook kunnen we een capaciteit beperkte aansluiting voor u inrichten, laten bemeteren en afrekenen. Wilt u meer weten, neem dan contact met ons op.

nl_NLNL
Scroll naar boven