Blokstroom oplossing bij netcongestie MKB

Blokstroom: een slimme oplossing bij netcongestie MKB

Blokstroom: een slimme oplossing bij netcongestie MKB

MKB kijkt in deze tijden steeds gekeken naar slimme oplossingen om vraag en aanbod van elektriciteit beter in balans te brengen. Vooral tussen 16.00 en 20.00 uur – de traditionele piekuren – is de druk op het net groot, terwijl ’s nachts juist een flinke daling in verbruik optreedt. Om beter gebruik te maken van deze nachtelijke ruimte op het net, biedt Enexis voor ondernemers en MKB een nieuwe mogelijkheid: blokstroom.

Dit artikel gaat in op de voor- en nadelen van blokstroom voor een flexibel energiesysteem. Ook staan we stil bij de rol van EMS, flexdiensten en smartgrid bij blokstroom. Voor ondernemers en MKB komt ook de terugverdientijd van blokstroom in dit artikel uitgebreid aan de orde. Voor blokstroom voegt een congestie service provider (CSP) waarde toe. Onderstaand leggen we dit ook uit.

1. Wat is blokstroom en wat zijn de voordelen?

Blokstroom houdt in dat er uitsluitend stroom mag worden afgenomen binnen een vooraf afgesproken tijdsblok – in dit geval van 00.00 tot 06.00 uur. Deze regeling, ook bekend als tijdsblokgebonden transportrecht, biedt kansen om toch (extra) elektriciteit af te nemen in gebieden waar netcongestie een rol speelt.

Huidige wachtperiodes van ondernemers bij netbeheerders voor het afnemen van elektricteit lopen op tot zo’n 10 jaar. Met Blokstroom is het toch mogelijk om (extra) elektriciteit af te nemen, ook in gebieden van netcongestie. De beschikbare capaciteit verschilt per regio, en klanten betalen alleen voor het deel van het vermogen dat boven hun huidige contract uitkomt. Bovendien blijft het transportrecht voor onbepaalde looptijd geldig. Dus ook wanneer het net later wordt uitgebreid en de congestie opgelost is, blijft het recht op toegang bestaan.

2. Heb ik voor blokstroom een EMS of andere flexdiensten nodig?

Loopt je onderneming momenteel tegen de grenzen van de netcapaciteit aan? Dan kan Blokstroom de slimme oplossing bij netcongestie MKB zijn – zónder jarenlang te hoeven wachten op een netverzwaring. Dit biedt de mogelijkheid om bijvoorbeeld de productiecapaciteit op te schalen en daarmee ook de opbrengsten te vergroten. Elke netbeheerder hanteert een vast tarief voor transport in het blokstroommodel. De belangrijkste eventuele aanvullende investering kan een Energy Management System (EMS) zijn, waarmee nóg slimmer gebruik gemaakt kan worden van Blokstroom.

3. Wat is de terugverdientijd?

Door inzet van een EMS en flexdiensten wordt de terugverdientijd van batterijen, warmtepompen en e-boiler aanzienlijk korter. Dit komt omdat met het uitvoeren van flexdiensten aanvullende inkomsten gegenereerd kunnen worden. Ook voorkom je met een EMS boetes omdat je niet buiten de aangegeven tijdsblokken stroom afneemt.

4. Hoe werkt een EMS bij Blokstroom?

Een EMS zorgt ervoor dat (extra) stroom automatisch wordt afgenomen binnen het afgesproken tijdsblok, zonder dat processen handmatig hoeven te worden aangepast. Zo helpt EMS netcongestie bij MKB slim oplossen. Dit maakt het voor industriële bedrijven mogelijk om, zelfs tijdens netcongestie, nieuwe aansluitingen of uitbreidingen te realiseren terwijl processen gewoon doorgaan. Door processen te verschuiven naar het blokstroomtijdvak, wordt actief bijgedragen aan peakshaving en neemt de piekbelasting op het net af. Daarnaast kan het Emmett Green EMS ook simulaties uitvoeren, bijvoorbeeld om vooraf te simuleren wat het effect is van het verplaatsen van bepaalde stroomverbruikende processen naar de nachtelijke uren. Zo krijg je direct inzicht in de technische haalbaarheid én de financiële voordelen van blokstroom.

5. Blokstroom als onderdeel van een smartgrid ofwel een slim en flexibel energiesysteem

Daarnaast draagt blokstroom bij aan de ontwikkeling van een smart grid: een slim, flexibel energiesysteem waarin verbruik en opwekking beter op elkaar worden afgestemd. Door energie via peakshaving te verplaatsen naar minder drukke uren, zoals het blokstroomtijdvak in de nacht, wordt het net efficiënter benut. Dit helpt niet alleen bij het verlagen van piekbelasting, maar vermindert ook het risico op curtailment – het afschakelen van duurzame opwek, zoals zon of wind, doordat het net de productie tijdelijk niet aankan. Dankzij blokstroom ontstaat er meer ruimte om duurzame energie op het juiste moment in te zetten, wat bijdraagt aan een stabieler én groener energiesysteem.

6. Heb je bij Blokstroom een Congestie Service Provider (CSP) nodig?

Een Congestie Service Provider (CSP) is een dienstverlener die door TenneT aangewezen is. Een CSO helpt om netcongestie op het elektriciteitsnet te verminderen. In samenwerking met netbeheerders zoals TenneT zorgt een CSP ervoor dat flexibel inzetbare energiebronnen, zoals batterijen of industriële processen, tijdelijk worden aan- of uitgeschakeld om het net in balans te houden. CSP’s spelen een cruciale rol in de energietransitie, doordat ze slimme oplossingen bieden voor het groeiende aanbod van duurzame energie en de toenemende belasting van het stroomnet.

Een Congestie service provider helpt met het bewaken van de tijdsvensters van de Blokstroom om zo netcongestie slim op te lossen. Daarvoor zal een EMS gebruikt worden. Bijkomend voordeel is dat de CSP kan helpen aanvullende verdiensten te genereren door namens het bedrijf biedingen te doen op de GOPACS markt. Met de GOPACS markt proberen de netbeheerders lokaal congestie te verlichten.

7. Wat kan Emmett Green voor jou doen?

Emmett Green kan je helpen Blokstroom slim in te richten zodat je minder last hebt van netcongestie. Bijvoorbeeld ook door simulaties uit te voeren over wat dit voor jouw bedrijfsvoering betekent. Graag helpen we je in het proces met den netbeheerder de juiste vragen te stellen en bij een goed contract uit te komen. Tenslotte helpen we je als CSP graag met het bewaken van de tijdsvensters en ontsluiten we met ons EMS graag extra waarde.

Benieuwd geworden naar de mogelijkheden voor jou? Neem vrijblijvend contact op met onze experts. https://emmettgreen.nl/contact/

 

 

(Concept: Zomer van Noord)

nl_NLNL
Scroll naar boven